Fimax

Meest gestelde vragen

Veel gestelde vragen m.b.t. een hypotheek:

 

Is een hypotheek of verzekering via een onafhankelijk tussenpersoon : duurder?
In bijna alle gevallen is een tussenpersoon goedkoper. Dit komt doordat de tussenpersoon uit een uitgebreid assortiment van verzekeringsmaatschappijen kan kiezen. Op deze manier krijgt u door de tussenpersoon maatwerk aangeboden en door productvergelijking een beter inzicht in de verzekeringswereld.

 

Aflossingsvrije hypotheek - wat zijn de voordelen?
Bij de aflossingsvrije hypotheek betaalt u alleen rente. En omdat u tussentijds niets aflost, heeft u optimaal belastingvoordeel. Hierdoor profiteert u gedurende de hele looptijd van maximale renteaftrek. Omdat u alleen rente betaalt, heeft u lage maandlasten. En u bepaalt zelf het moment van aflossen. Dit is een ideale vorm om als tweede hypotheek naast een normale hypotheek af te sluiten als u tijdelijk extra geld nodig heeft.

 

Annuïteitenhypotheek - wat zijn de voordelen?
Bij deze hypotheek betaalt u elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. In het begin van de looptijd betaalt u voornamelijk rente en lost u weinig af (waardoor uw nettowoonlast de eerste jaren het laagst is). Naarmate de looptijd verstrijkt gaat u steeds minder rente en steeds meer aflossing betalen. In deze constructie blijven uw brutowoonlasten gedurende de hele rentevastperiode gelijk. Overlijdensrisico is eventueel op maat te verzekeren.

 

Hypotheekvormen - welke vormen kan Fimax mij aanbieden?
Bij Fimax heeft u de keuze uit een groot aantal kredietverstrekkers en hypotheekvormen die u voor uzelf op maat kunt maken. Allemaal hebben ze dezelfde basiskenmerken: een gunstige rente, ze zijn voordelig en bovendien flexibel aan te passen aan uw persoonlijke wensen. Tevens is Fimax Assurantiën zelfstandig adviseur van RegioBank.

 

Overlijdensrisico - kan ik dat meeverzekeren?
In de meeste gevallen : kunt u het overlijdensrisico naar eigen inzicht meeverzekeren. Dit houdt in dat de hypotheek bij uw overlijden volledig of gedeeltelijk wordt afgelost. Verzekert u het overlijdensrisico volledig mee, dan hoeven de achterblijvers geen premie of aflossing meer te betalen. Ook het overlijdensrisico van uw partner kunt u meeverzekeren

 

Spaarhypotheek - wat zijn de kenmerken?
Bij de spaarhypotheek lost u niet af, maar spaart u via een spaarverzekering. Op de einddatum krijgt u gegarandeerd het volledige hypotheekbedrag uitgekeerd: daarmee lost u in één keer het hypotheekbedrag af. U heeft optimaal belastingvoordeel omdat u pas op de einddatum aflost. Hierdoor profiteert u gedurende de hele looptijd van maximale renteaftrek. Uw spaartegoed groeit omdat u rente ontvangt: deze is gelijk aan de hypotheekrente die u moet betalen. Overlijdensrisico is voor 100% meeverzekerd.

 

Als ik wil verbouwen, is het dan gunstig om mijn hypotheek te verhogen of kan ik beter eigen middelen aanwenden?
Als u voldoende overwaarde (= geschatte verkoopwaarde minus huidige hypotheek) heeft, kunt u een deel opnemen in verband met een verbouwing. Zo kunt u uw eigen geld alsnog vrij besteden. Wel dient u bij verhoging van de hypotheek rekening houden met bijvoorbeeld eventuele notariskosten. Deze zijn overigens wel weer fiscaal aftrekbaar.

 

Ik heb een eigen woning en verhuis binnenkort: moet ik een nieuwe hypotheek afsluiten of kan de huidige hypotheek `meeverhuizen`?
Een nieuwe woning vraagt om een nieuwe hypotheek en dus om een nieuwe hypotheekakte. De meeste kredietverstrekkers kennen echter de zogenaamde meeneemconstructie. U kunt dus wel de oude schuldrest plus bijbehorende rente meenemen. Heeft u een spaar(beleggings)polis, dan kan de spaarverzekering 24 maanden doorlopen zonder dat hier een nieuwe hypotheek aan is gekoppeld. Sluit u binnen 24 maanden een nieuwe hypotheek af, dan kunt u deze spaarverzekering zonder problemen weer aan een nieuwe hypotheek verpanden.

 

Verhuizen - kan ik mijn bestaande hypotheek verhogen of kan ik beter een persoonlijke lening afsluiten?
Bij het afsluiten van een persoonlijke lening (PL) betaalt u een hogere rente (i.v.m. het ontbreken van een onderpand), maar niet de eerder genoemde notariskosten voor een nieuwe hypotheekakte. Heeft u het geld gedurende een korte looptijd nodig, dan is het aantrekkelijker een PL af te sluiten. Financiering voor de langere termijn kunt u beter via de hypotheek regelen.

 

Wat zijn de fiscale voordelen van een eigen huis?
Als u een huis koopt, is een aantal kosten aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Sommige kosten zijn eenmalig aftrekbaar. Sinds 2001 is hypotheekrente – onder voorwaarden – aftrekbaar voor een periode van maximaal 30 jaar.

 Eenmalige aftrekbare kosten bij het afsluiten van een hypotheek:

  • de notariskosten voor de hypotheekakte
  • de taxatiekosten
  • de kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie en
  • de afsluitprovisie voor de hypotheek

Jaarlijks aftrekbare kosten:

de hypotheekrente die u betaalt voor de aankoop, verbetering of het onderhoud van de eerste eigen woning. Daar staat tegenover dat u een vastgesteld bedrag van de waarde woning moet aangeven bij de inkomstenbelasting. Dit wordt het eigenwoningforfait genoemd. De waarde van de woning wordt 1x in de vier jaar vastgesteld. U krijgt hiervan automatisch bericht van uw gemeente. Deze waarde noemt men de WOZ-waarde.

 

Wat is Nationale Hypotheek Garantie?
Heeft u een woning op het oog en beschikt u niet over voldoende eigen middelen, dan kan de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) uitkomst bieden. Maar ook als u wel over voldoende eigen geld beschikt, kan het verstandig zijn om een hypotheek met NHG af te sluiten. Omdat de bank minder risico loopt, is de hypotheekrente 0,2% tot 0,5% lager. En daar profiteert u dan ook weer van.

Een onafhankelijke stichting – Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen – stelt zich tegenover de bank garant voor de aflossing van de lening. Vraag één van onze adviseurs naar de voordelen en voorwaarden. Een afspraak is tenslotte snel gemaakt!

Netwerk
Social media