Fimax

Vaste rente

Het voordeel van een vaste rente is dat u, gedurende de rentevastperiode, niet meer gaat betalen als de rente stijgt. Een vaste rente heeft ook nadelen. Een vaste rente is meestal hoger dan een variabele rente. Een vaste rente daalt niet, als de marktrente daalt. Met een vaste rente heeft u meer zekerheid. Voor deze zekerheid betaald u dus ook.

Is de rente laag, dan kan het voordelig zijn de periode dat de rente over uw lening vaststaat te verlengen. Bijvoorbeeld door uw lening opnieuw af te sluiten tegen een lagere rente. Dat heet het oversluiten van een lening. Let op: hier betaald u vaak extra kosten voor, omdat u iets aan uw lening verandert, voordat de lening afgelopen is. Lees daarom goed de voorwaarden van uw lening voordat u besluit de lening over te sluiten of vraag ons om advies.

Daarnaast hebben de meeste banken een budgetvariant. En kunt u meestal kiezen voor verschillende Budget Opties. Hoe meer u er kiest, hoe hoger de rentekorting. Die kan flink oplopen.

Weetje:

  • Er zijn banken die andersom redeneren en spreken niet van kortingen, maar van opslagen.
  • Er zijn banken die maandelijks oa voor het beheren van een hypotheek administratiekosten rekenen.

 

Voorbeelden van veel voorkomende Budget Opties:

Offerterente in plaats van dagrente
Bij de meeste hypotheken wordt de rente vastgesteld op basis van dagrente. De rente wordt dan “vastgezet” op het rentepercentage dat geldt op de dag dat de hypotheekakte passeert bij de notaris. Bij deze optie kunt u kiezen voor offerterente in plaats van dagrente. Dat betekent dat u altijd het rentetarief betaalt dat in de hypotheekofferte staat. Ook als de rente hoger of lager is op het moment dat de hypotheekakte passeert bij de notaris.

 

Passeren op korte termijn
Deze optie is interessant als de notaris uw hypotheekakte snel kan laten passeren (meestal binnen 3 maanden). Bijvoorbeeld als u uw huidige hypotheek gaat oversluiten, wanneer u een woning koopt die al leeg staat, of de grond van uw nieuwbouwwoning al kunt kopen. De korting geldt als uw akte passeert binnen 3 maanden. De termijn van 3 maanden gaat in vanaf de offertedatum.

 

Boete bij verkoop woning
Normaal gesproken betaalt u geen boete wanneer u uw woning verkoopt in een rentevaste periode. Bij deze optie kunt u kiezen voor de Boete-optie. U krijgt dan een rentekorting omdat u belooft dat u de woning niet verkoopt tijdens de rentevaste periode. Verkoopt u de woning toch eerder en sluit u een nieuwe hypotheek af? Dan betaalt u een boete van (meestal) 3% van de hoofdsom. Als u uw hypotheek meeneemt naar een andere woning, betaalt u geen boete.

 

Woonlastenverzekering
Als u arbeidsongeschikt raakt of werkloos wordt, kunt u misschien uw hypotheeklasten niet meer betalen. Een woonlastenverzekering zorgt ervoor dat uw maandelijkse hypotheeklasten dan toch worden betaald. Er geldt wel een voorwaarde voor deze optie: u dient minimaal de helft van uw hypotheeklasten te verzekeren. Deze verzekering kan middels een koopsom of met maandbetaling.

 

Privérekening
U ontvangt dan een korting op de hypotheek rente, indien u een privérekening heeft of opent. Als voorwaarde geldt wel, dat u uw maandelijkse inkomsten (bv: salaris, uitkering, pensioen) op deze rekening laat storten.

Netwerk
Social media